zondag 6 mei 2012

De versterking

Een set opbouwen is natuurlijk meer dan het aanschaffen van een stel luidsprekers. Een luidspreker heeft een versterker nodig om de geluidsbronnen van voldoende vermogen te voorzien om de luisterervaring zo realistisch mogelijk te maken.
Een goede versterker is een versterker die weinig vervorming van de bronnen teweeg brengt, voldoende stroom kan leveren aan de luidsprekers bij een stabiele spanning in dit over het volledige frequentiegebied. Verder heeft een versterker ook liefst een laag ruisniveau, voldoende dynamisch vermogen en een look die bij je smaak past. Gezien ik op zoek was naar een budget set was de opdracht dus om een versterker te vinden die de matrixen van voldoende stroom kan voorzien. De matrixen zijn luidsprekers die een versterker nodig hebben die voldoende vermogen heeft om het laag strak te kunnen weergeven. De impedantie van deze luidsprekers varieert tussen 4,5 Ohm en 8 Ohm van inductief over resistief naar capacitief. Een versterker vinden die niet door zijn knieën gaat bij het op volume aansturen van de matrixen was dus de opdracht.

Gezien NAD de naam heeft om versterkers te bouwen die veel beter presteren dan hun prijzen doen vermoeden en vaak veel duurder geprijsde versterkers naar huis spelen ging mijn aandacht onmiddellijk naar het gamma van NAD. Dat de looks van deze amps ook nog eens perfect bij mijn persoonlijke smaak aansluiten is mooi meegenomen. Binnen het gamma van NAD springt de NAD C375BEE er onmiddellijk uit. Het topmodel van NAD uit de C serie biedt vermogen, heel veel vermogen voor zijn geld. Het continu leverbaar vermogen van deze versterker wordt door NAD conservatief opgegeven als zijnde 2 maal 150W in 8 Ohm. Metingen wijzen echter uit dat dit eerder een conservatieve schatting is en dat het werkelijk leverbaar vermogen een stuk boven de 200W in 8 Ohm uitkomt. Dat deze versterker stabiel is en in staat om moeilijke belastingen aan te sturen bewijst het feit dat hij in staat is om 2 maar 150W continu vermogen te leveren in lasten van zowel 8 of 4 Ohm. Het dynamisch vermogen van deze krachtpatser ligt dankzij de gepatenteerde PowerDrive technologie van NAD nog stukken hoger (tot 500W per kanaal in 2 Ohm). Deze patser heeft verder de mogelijkheid om 2 paar speakers aan te sturen, is modulair van opbouw waardoor hij eventueel kan voorzien worden van een optionele Phono pre-amp of een DAC. De C375BEE is een versterker die mijlen ver staat van de versterkers die zich lager in het gamma van NAD bevinden en dit zowel wat technologie als wat afwerking betreft. De technologie die gebruikt werd in de C375BEE leunt eerder aan bij wat gebruikt wordt in de Master serie en ook de afwerking van deze versterker zit een niveau hoger dan de afwerking van pakweg een C326BEE. Ik denk hierbij dan bijvoorbeeld aan de volle metalen frontplaat van de C375BEE ten opzichte van de plastic frontplaat van de andere verstekers in de C reeks van NAD.

Hoe klinkt dat nu feitelijk? Wel goed, heel goed! Het zeer lage ruisniveau van deze versterker zorgt voor een zeer rustig geluidsbeeld met een zeer zwarte achtergrond. Stiltes zijn hierdoor echt stil, het geluidsbeeld is dusdanig dat de luidsprekers lijken te verdwijnen; de twee afzonderlijke luidsprekers lossen op in één volmaakt geluidsbeeld. Het vermogen van deze "no nonsens black box" zorgt er voor dat de matrixen stevig in de hand worden gehouden met als beloning ongelofelijk strakke bassen, een schitterend gedetailleerd middengebied en een overweldigend kristalhelder hoog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten