woensdag 28 maart 2012

The Background

Waarom geen stereoset opbouwen rond een paar oudere klassieke luidsprekers? Ik koos voor het opbouwen van mijn set rond een paar Bowers & Wilkins Matrix 3 van de tweede generatie. De redenen hiervoor waren simpel: budget, weergave- en bouwkwaliteit! De matrix 3 is relatief onbekend en daardoor vaak onderschat. Deze speakers kunnen gezien worden als no-nonsens speakers die geen nood hebben aan kevlar mid en fancy flowports voor het neerzetten van een kwalitatief stereobeeld. Nieuwprijs van deze speakers in 2012 euro's zat eind jaren 80, begin jaren 90 tussen 6000 en 7000 euro per set. 

De kasten van de matrix 3 zijn van het gesloten type. Dit heeft als grootste voordeel dat de kasten dicht tegen andere objecten in de luisterruimte kunnen geplaatst worden zonder dat onaangename geluidseffecten in het laag ontstaan. Met de klankkast gebruikt in dit type speaker presenteert B&W in 1986 de Matrix technologie aan de wereld. De Matrix technologie bestaat erin dat in de klankkast een honinggraat geplaatst is waarvan de ruimtes opgevuld zijn met geluidsdempend schuim. De honingraat verbindt de horizontale en verticale wanden en de voor en achterwanden van de kast met elkaar. Het resultaat hiervan is een klankkast die zeer rigide is waardoor de klankkast nagenoeg geen kleuring geeft aan het geluid. De klankkast is zeer "dood"; de eigenfrequentie van de speaker ligt met andere woorden zeer laag. Wanneer bovenop de kast getikt wordt lijkt het wat klank betreft alsof de kast uit een massief stuk hout gemaakt is. Het resultaat van dit alles op de muziekpresentatie is een geluidsbeeld dat zeer gedetailleerd is met een fabelachtig strak laag.

De kasten van de matrix luidsprekers van Bowers and Wilkins uit eind jaren 80 - begin jaren 90 werden gebouwd in Worthing - Engeland uit de best beschikbare materialen. De kasten zijn voorzien van prachtig houtfineer (verkrijgbaar in black ash, natuur eik, rozenhout of het zeer exclusieve walnootfineer). De hele matrix reeks van B&W werd gebouwd in twee series. De kast in beide series is nagenoeg gelijk gebleven op enkele details na. De frames waarop de luidsprekerdoeken gespannen zijn werden in de tweede serie zorgvuldiger gelakt met een dunnere laklaag. In de eerste serie waren dikwijls verfdruppels op te merken op deze frames. Verder werd in serie 2 de bodemplaat van de luidsprekers uitgevoerd in kunststof en werd de kast voorzien van aansluitingen die het mogelijk maken om de luidsprekers bi-wired aan te sluiten. De kasten uit de serie 2 geven door deze details een iets hoogwaardiger indruk. De serie 2 werd bovendien uitgerust met nieuw ontwikkelde metal-dome tweeters en nieuwe eenheden voor het mid en laag. Doordat deze eenheden meer lineair waren dan deze gebruikt in de eerste serie kon ook het filtercircuit eenvoudiger worden opgebouwd met minder componenten waardoor de serie 2 gemakkelijker aan te sturen is en bovendien een hoger rendement heeft.

De vraag die ongetwijfeld bij u opkomt na al deze uitleg omtrent de technologie is hoe deze speakers klinken. Het antwoord is goed, om niet te zeggen schitterend. Zoals reeds gezegd is het detail van het geluidsbeeld fantastisch. Doordat van kastresonanties geen sprake is, is het enige geluid dat kan waargenomen worden het geluid dat door de eenheden van de speaker geproduceerd wordt. Dit laatste komt vooral naar voor in het laag. Doordat een speakerkast een lage eigenfrequentie heeft die nagenoeg altijd geëxciteerd wordt door de lage frequenties in de weer te geven muziek gaat het laag in deze muziek automatisch vervormen. Door de Matrix technologie is hier geen sprake van met een laagweergave die ongelofelijk strak is zonder enig bijgeluid. Het mid is geconcentreerd en gedetailleerd. Het hoog is prima, in de serie 1 iets meer relaxed dan in de serie 2. Het hoog in de serie 2 is scherper, loopt verder door en is iets harder door de metal-dome tweeter. Het resultaat is een speaker die muziek weergeeft zoals die opgenomen is. Een speaker die zeer transparant is maar ook ongelofelijk kritisch is voor de opnamekwaliteit van de afgespeelde muziek. Een slechte opname valt onmiddellijk door de mand en geloof me vrij, automatisch begint de zoektocht naar goed opgenomen muziek (welke steeds zeldzamer wordt).

Wat de technische specificaties (voor serie 2) betreft:
  • Frequentiebereik op -6dB punten: 43 Hz tot 35 kHz
  • Systeemresonantie: 50 Hz
  • Gevoeligheid: 90dB (2,83V)
  • Impedantie: 8 Ohm (steeds meer dan 4,5 Ohm)
  • Versterkerlimieten: 50W-200W (bij 4 Ohm)
  • Gewicht: 29 kg (per stuk)
  • Afmetingen: 91x26x41
  • 3 eenheden: 25mm metal dome tweeter, 2 200mm polypropyleen drivers


9 opmerkingen:

  1. Hello,

    Ik ben de gelukkig eigenaar van de Matrix III S2. Bedankt voor je mooie blog!

    Zou je dit willen verduidelijken?
    "Nieuwprijs van deze speakers in 2012 euro's zat eind jaren 80, begin jaren 90 tussen 6000 en 7000 euro per set."

    --> ik ga er van uit dat de 2012 euro's een typfout is? Klopt het dat deze speakers nieuw zo'n 6000-7000 gekost hebben?

    bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Macetaria,

    Ik bezit de Matrix 3 series 1 al sinds deze net nieuw op de markt kwamen. In neem aan dat de schrijver van de blog bedoelt dat dit de geschatte prijs omgerekend naar 2012 Euro's ( inflatie e.d.) . De kosten om een dergelijke kwaliteitsspeaker heden ten dage te produceren zouden best eens op 6000 euro voor een paar kunnen uitkomen.

    groet, Peter

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dag Peter,

    Bedankt voor de toelichting :)

    Grtn,

    Dries

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Oh sorry, vergeet wat. De luidsprekers gekocht in 1988 ! ! !

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik weet niet of dit draatje nog aktief is maar ik ben bezig om deze set aan te schaffen. Is het waar dat de matrix de voorloper van de 804 is. Ik ben erg voorzichtig met aankopen omdat ik eigenlijk 2 miskopen achter de rug heb. Luidsprekers wil ik aansturen met 2 mono blokken van peodart 12 watt vermogen met buis voor versterker van 1 watt. Groet Marcel.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik heb de Matrix 2 serie 2 nu. Ik zou de Matrix 3 op het oog nu. Ik ben super verliefd op de weergave van mijn huidige Matrix 2. Maar wat kan ik verwachten van de Matrix 3 aub? Groetjes Rafaël

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Waar woon je? je mag bij mij komen luisteren als je wil. Ik woon in Oost-Vlaanderen.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Helaas heb ik de Matrix 3 niet kunnen beluisteren. Dus: Kan geen oordeel geven.

    BeantwoordenVerwijderen